App eller inte app – det är inte frågan

Sällan introducerar ny teknik nya behov. Framgångsrika tjänster är de som siktar in sig på att lösa användarnas befintliga behov. När vi utvecklar produkter och tjänster för människor, behöver vi förstå vad de har för drivkrafter, vad de har för behov och vad det är som hindrar dem idag.

Att ställa frågan app eller inte app blir därför inte relevant om vi inte först har tagit reda på användarna och kunderna behov.

Den nedgång vi nu ser i användandet av appar och framförallt nya appar har säkert en förklaring i att vi är allt bättre på att ställa oss de frågorna idag innan vi börjar fundera på app eller inte app. För ett par år sedan kunde viljan att ha en app på marknaden trumfa faktiska behov och efterfråga hos användarna.

App-boomen som drog igång med iPhone och App stores intåg på marknaden 2008 har den senaste tiden visat tecken på att vara över. Ny statistik visar att vi laddar ner allt färre appar. De få appar vi använder, använder vi väldigt ofta (framförallt sociala medier) och tillväxten i App store har börjat avta. recode.net skriver att våra telefoner är fulla av appar, men vi hämtar inga nya om det inte rör sig om Über eller Snapchat.

Annan statistik visar att de flesta användare av smarta mobiler laddar ner noll (0) nya appar varje månad.

Listan över 2015 års top 10 populäraste apparna visar också den på appar som tillfredsställer våra befintliga behov. I toppen ligger appar för sociala medier och kommunikation, teve och musik och kartor.

Top 10 populäraste appar 2015

  1. Facebook
  2. Youtube
  3. Facebook messenger
  4. Google search
  5. Google play
  6. Google maps
  7. Gmail
  8. Instagram
  9. Apple music
  10. Maps (Apple)

De appar som är populära idag svarar ofta upp till våra befintliga behov: jag vill kommunicera med en vän, jag vill spela ett spel, jag vill navigera från punkt a på kartan till punkt b, jag vill lyssna på musik, jag vill se på film osv.

Framgångsrika tjänster är ofta de som siktar in sig på att lösa användarnas befintliga behov. Så när du utvecklar nya tjänster studera omvärlden, dina kunder och användare och fundera på vilka existerade behov och beteenden du kan hjälpa till att lösa. Lösningen är sällan svaret på frågan app eller inte app.

Lämna ett svar